Oprichting en beginperiode
Al voor de Tweede Wereldoorlog werd er in Nieuwendijk gevoetbald onder de naam Blauw Wit. Dit onofficiële en zogenaamde “wildvoetbal” kon echter geen stand houden en in het jaar 1938 werden de voetbalactiviteiten weer beëindigd. Na de oorlog op een zomeravond in juni 1945 stonden enkele mannen boven aan de stoep van de Straatweg nog even na te babbelen over de voetbalwedstrijd tussen Sleeuwijk en een militair bevrijdingsleger. Ze gingen naar huis met de gedachte “Waarom kan dat in Nieuwendijk niet?” Er moest worden gezocht naar mensen met dezelfde gedachte en de ‘jonge’ Ad de Bok nam hierin het initiatief. Hij belde zijn vriend Piet Walraven en vervolgens zijn oom, ook luisterend naar de naam Ad de Bok, Cor Heijstek, Jan Vogelaars, Niek Struik en Jan Westerhof. Na wat vooroverleg besloten deze 7 pioniers om via een aanplakbiljet een oproep te richten aan alle sportliefhebbers voor een te houden oprichtingsvergadering op 17 juli 1945 in gebouw Tavenu. De opkomst was zeer bevredigend en er werden ongeveer 120 leden ingeschreven. Het eerder genoemde zevental werd als voorlopig bestuur belast met met de verdere invulling, uitwerking en afwikkeling van de plannen. Het dagelijks bestuur werd gevormd door Jan Vogelaars (voorzitter), Ad de Bok jr. (secretaris) en Ad de Bok sr. (penningmeester).
Toen het oog was gevallen op een “terrein” aan de Straatweg, een slecht stuk bouwgrond, werd contact gezocht met de eigenaar, boer De Graaf. Na vele gesprekken was hij uiteindelijk bereid om dit te verhuren voor de prijs van fl. 250,- per jaar. Aan het speelveld, dat wat betreft de breedte, nauwelijks aan de minimale maat voldeed, moest nog veel gedaan worden zoals omploegen, draineren, egaliseren en van een nieuwe grasmat voorzien. Voor dit soort werk had Nieuwendijk wel zijn vaklui, dus kwam dit wel voor elkaar.
Gekozen werd voor een sportvereniging onder de naam N.S.V. Altena met de clubkleuren oranje, wit en blauw. Toen de afdeling Dordrecht onze vereniging had ingeschreven onder de naam “Nieuwendijk” werd er protest aangetekend en werd de naam alsnog veranderd. Naast het voetbal was er ook een korfbaltak actief die later haar zelfstandigheid opeiste en verhuisde naar de IJsbaan.
Er was in die tijd een gebrek aan sportmaterialen en om bijvoorbeeld aan shirts te komen kon beslag worden gelegd om een rol (oranje) vlaggendoek bij de firma Nunnikhoven te Gorkum. Hieruit werden door een aantal handige dames de shirts (op maat) vervaardigd. Om aan de benodigde financiën te komen werden toneelvoorstellingen gehouden en films vertoond met als eerste film “De slag om Arnhem”. Zo groeide Altena uiteindelijk naar het huidige complex toe met een openingswedstrijd van Kozakken Boys 1 tegen Unitas 3, waarbij ook de plaatselijke muziekkorpsen hun aandeel leverden.
Eerste groei
Het eerste lustrum stond in het teken van en sportdag met voetbal, kofbal, atletiek en een gymnastiekdemonstratie. Ook de muziekkorpsen Cresendo en O.N.S. leverden weer hun medewerking met een muzikaal slot door de mandolineclub uit Gorkum. De dag werd uiteindelijk afgesloten met een feestmaaltijd, afgewisseld met muziek en toneel, in dorpshuis Tavenu.
In 1951 werd door de keuzecommissie beslist, dat er voor het eerste elftal een nieuw elftal moest worden geformeerd. Vele ‘oudjes’ moesten plaats maken voor het jonge talent uit de junioren. Deze beslissing maakte vele tongen los in Nieuwendijk, want hoe konden deze jonge ‘broekies’ van 16-17 jaar het nu opnemen tegen de noeste werkers uit het Land van Altena. Het bleek achteraf een goede beslissing te zijn geweest.
N.S.V. Altena promoveert in 1956 van de afdeling Dordrecht naar de K.N.V.B., maar omdat de afmetingen van het veld echter niet voldeden aan de minimale eisen moest er voor de wedstrijden van het eerste elftal, 1 seizoen worden uitgeweken naar het veld van Be Ready in Hank. Uiteindelijk wordt N.S.V. Altena in 1958 Koninklijk wordt goedgekeurd. Later in de jaren ’70 werd de naam N.S.V. Altena aangepast naar V.V. Altena.
Promotie!
Naast de oprichting van een damesteam in 1970 onder leiding van Tonnie de Wit, begon in de jaren ’70 begon ook het vele talent dat onze vereniging rijk was, zijn vruchten af te werpen. Altena promoveerde in deze jaren van de 4e naar de 1e klasse (huidige hoofdklasse). Het hoogtepunt was natuurlijk het bereiken van de 1e klasse in 1979 onder leiding van trainer Bertus Dekker. In dat seizoen trekt de thuisderby tegen Kozakken Boys bijna 4000 toeschouwers, echter was het verblijf helaas maar voor 1 seizoen. Altena herhaalde dit huzarenstukje opnieuw in 1983 (beslissingswedstrijd tegen Arnemuiden in het stadion van RBC Roosendaal) en in 1986 (kampioenschap bij Hoek, waarbij de spelersbus en vijf meegereisde supportersbussen op een prachtige intocht in Nieuwendijk werden getrakteerd). Ook hierna duurde het verblijf in de hoogste afdeling slechts één seizoen.
Onder leiding van trainer Frans Cools lukt het Altena in het seizoen ’89-’90 voor het laatst om met een kampioenschap bij Achilles Veen promotie af te dwingen naar de hoogste afdeling. Nu lukt het Altena eindelijk om het verblijf in deze klasse te continueren. In september 1991 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling als de huidige blikvanger van ons complex, de overdekte zittribune, in gebruik wordt genomen. Hetzelfde seizoen degradeert Altena echter weer uit de hoogste afdeling.
1995 tot nu
Het jaar 1995 was een mijlpaal en “vierde” Altena het 50-jarig bestaan. Een druk bezochte receptie en de huldiging van vele jubilarissen voor een 25-, 40- en 50-jarig lidmaatschap waren de hoogtepunten van dit jubileum. De vereniging stond er financieel niet rooskleurig voor en de grote loterij met een auto als hoofdprijs bracht gelukkig de broodnodige centen in de kas van de penningmeester.
Gelukkig is Altena tegenwoordig weer een gezonde vereniging. Enerzijds door een goed gestructureerd financieel en sponsorbeleid, anderzijds door de vele vrijwilligers waarop Altena gelukkig altijd weer een beroep kan doen. Een knap staaltje hiervan waren o.a. de renovaties van de kleedaccommodatie en de keuken in 2002 en de verbouwing en uitbreiding van de bestuurskamer met sponsorontvangstruimte in 2003.